Boží milosti ze Ždánic
Recept na Boží milosti ze Ždánic, zazněl v úterý 18. února
Suroviny:
250 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 3 lžíce bílého vína, 2,5 lžíce kysané smetany, citrónová kůra z 1 citrónu, olej na smažení, moučkový cukr na obalení - můžeme přidat i vanilkový
Postup:
Všechny ingredience (kromě oleje a cukru na obalení) dáme na vál, zpracujeme těsto, aby bylo vláčné. Hotové těsto zabalíme do fólie a v chladu necháme alespoň 1 hodinu odpočinout.
Těsto si pak rozdělíme na 5 dílů, které postupně vytahujeme z lednice. Díl rozválíme a vykrajujeme obdélníky, které v prostředku dvakrát nařízneme, aby se při smažení zvlnily. Jednotlivé kousky smažíme v oleji do růžova, zatepla obalujeme v cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.