Boží milosti ze Ždánic

Recept na Boží milosti ze Ždánic, zazněl v úterý 18. února

Suroviny:
250 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 3 lžíce bílého vína, 2,5 lžíce kysané smetany, citrónová kůra z 1 citrónu, olej na smažení, moučkový cukr na obalení - můžeme přidat i vanilkový

Postup:
Všechny ingredience (kromě oleje a cukru na obalení) dáme na vál, zpracujeme těsto, aby bylo vláčné. Hotové těsto zabalíme do fólie a v chladu necháme alespoň 1 hodinu odpočinout.

Těsto si pak rozdělíme na 5 dílů, které postupně vytahujeme z lednice. Díl rozválíme a vykrajujeme obdélníky, které v prostředku dvakrát nařízneme, aby se při smažení zvlnily. Jednotlivé kousky smažíme v oleji do růžova, zatepla obalujeme v cukru.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.