Boží milosti

Co by to bylo za masopust, kdyby na něm chyběly boží milosti? Marie Kittlová z Blatnice pod Svatým Antonínkem má na tuto tradiční dobrotu hned tři recepty. Jeden z nich zazněl i v dnešním Apetýtu.

Budete potřebovat:

1.těsto:

½ hrnku piva

½ hrnku mléka

500 g hladké mouky

4 žloutky

špetka soli

2.těsto:

200 g hladké mouky

200 g másla

 

 Postup:

1. Z příslušných surovin vypracujeme první těsto a rozválíme.

2. Doprostřed dáme bochánek vypracovaný z ingrediencí na těsto druhé, zabalíme a rozválíme.

3. Necháme chvíli odpočinout a pak těsto obdobně vyválíme ještě třikrát.

4. Rádýlkem vykrajujeme obdélníky, které uprostřed ještě několikrát nařízneme.

5. Smažíme v rozpáleném oleji, do kterého nakrájíme na kolečka mrkev, aby se nám milosti nepřipalovaly. Ještě horké obalujeme v mletém cukru s vanilkou.

autor: Zuzana Plíšková