Bánovské vdolečky

Vyzkoušejte recept od Jarmily Zálešákové z Bánova.

Těsto:
500 g hladké mouky
špetka soli
3 žloutky
200 ml oleje
250 ml mléka
50 g kvasnic
19 kostek cukru

Náplň:
1 kg tužšího tvarohu
4 žloutky
250 g krystalového cukru
2 vanilkové cukry
malý balíček rozinek namočených přes noc v rumu
povidla s trochou badyánu a rumu

Drobenka:
150 g cukru
150 g polohrubé mouky
vanilkový cukr
žloutek
máslo

Těsto, pečení, mouka (ilustrační foto)

Postup:
1. Do vlažného mléka přidáme cukr a kvasnice. Necháme vzejít kvásek.

2. Přidáme k mouce se solí a žloutky. Vypracujeme těsto, které necháme zhruba tři čtvrtě hodiny kynout.

3. Tvaroh necháme na sítku nebo zabalený v plátýnku okapat a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.

4. Přidáme žloutky, krystalový a vanilkový cukr, rozinky a tvarujeme kuličky o průměru asi 1,5 cm.

5. Z cukru, polohrubé mouky, másla a žloutku si připravíme drobenku.

Tvaroh

6. Z těsta vyhazujeme na pomoučený vál lžičkou malé kousky, ze kterých si vytvarujeme placičky a plníme tvarohem.

7. Důkladně zabalíme a klademe na vymaštěný plech švem dolů.

8. Do každého bochánku uděláme malý důlek a pomažeme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka.

9. Do důlku dáváme povidla a posypeme drobenkou.

10. Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser