Banánová bábovka
Banány jsou oblíbená přísada do těsta. Petra Kovaříková z Chropyně je přidává do tohoto těsta na bábovku, na které si určitě pochutnáte.
Budete potřebovat:
1 hrnek mléka
2 rozmačkané zralé banány
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
100 ml oleje
4 žloutky
4 bílky
Postup:
1. Z bílků si ušleháme tuhý sníh.
2. Zbytek surovin smícháme dohromady a nakonec zlehka vmícháme sníh.
3. Do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku těsto vlijeme a pečeme při 160 stupních asi hodinu.
4. Propečenost bábovky zkontrolujeme špejlí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.