Baklava
Vyzkoušejte recept od Věry Mrenicové z Jeviškovky. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
balíček listového těsta (cca 400 g)
400 g mletých ořechů
rozinky
vajíčko na potření
Dále si připravte:
500 g cukru
200 g medu
citrónová kůra a šťáva
Postup:
1. Balíček těsta si rozdělíme na šest částí, každou vyválíme na velikost plechu.
2. Plech vyložíme pečicím papírem, na který dáme dva pláty těsta.
3. Hustě posypeme ořechy a rozinkami, znovu dáme vrstvu dvou plátů a posypeme zbytkem ořechů. Na závěr přidáme poslední vrstvu dvou plátů.
4. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a propícháme vidličkou.
5. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na 180 stupňů.
6. Mezitím rozvaříme cukr s medem, kůrou a šťávou.
7. Ještě teplý upečený moučník zalijeme horkým rozvarem, aby se do těsta vpil. Krájíme na čtverečky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.