Baklava

Vyzkoušejte recept od Věry Mrenicové z Jeviškovky. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
balíček listového těsta (cca 400 g)
400 g mletých ořechů
rozinky
vajíčko na potření

Dále si připravte:
500 g cukru
200 g medu
citrónová kůra a šťáva

Postup:
1. Balíček těsta si rozdělíme na šest částí, každou vyválíme na velikost plechu.

Med, potraviny, sladký (ilustrační foto)

2. Plech vyložíme pečicím papírem, na který dáme dva pláty těsta.

3. Hustě posypeme ořechy a rozinkami, znovu dáme vrstvu dvou plátů a posypeme zbytkem ořechů. Na závěr přidáme poslední vrstvu dvou plátů.

4. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a propícháme vidličkou.

5. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na 180 stupňů.

6. Mezitím rozvaříme cukr s medem, kůrou a šťávou.

7. Ještě teplý upečený moučník zalijeme horkým rozvarem, aby se do těsta vpil. Krájíme na čtverečky.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.