Bábovka plná čokolády
Páteční sladký recept bude mít v názvu čokoládu – ta má původ v aztéckém výrazu, jehož doslovný význam je: hořké pití.
Poctivá čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu. A právě hořká čokoláda bude hrát důležitou roli v následujícím dezertu.
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 100 g hořké čokolády
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 120 g másla
- 4 lžíce kakaa
- 125 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Postup:
- Vejce našleháme do pěny s cukrem.
- Přidáme vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a prášek do pečiva, mléko, kakao a na malé kousky nalámanou hořkou čokoládu.
- Vyšleháme vláčné těsto.
- Čokoládové těsto nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku.
- Čokoládovou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C.
- Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 30 minut.
- Dobrůtku necháme vychladnout, vyklopíme, pocukrujeme a můžeme podávat.
Tip: Bábovka výborně chutná s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.
Související
-
Šťavnatý koláč bez mouky
V pátečním Apetýtu jsme pro vás vybrali tip na koláč z jablek a máku bez mouky.
-
Banánová bábovka
Apetýt přináší tip na banánovou bábovku. A i když banánů tolik potřebovat nebudete, určitě stojí za to tuto ingredienci vyzdvihnout.
-
Limonádová buchta s čokoládovou polevou
V dnešním Apetýtu potěšíme především milovníky čokolády. Ta v našem receptu nesmí chybět.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.