Znojemský krtek
Z fotografie dobře poznáte, proč se tenhle zákusek jmenuje krtek - připomíná totiž krtinec. Recept pochází od Anny Černé ze Znojma, který je kuchařkou na Středním odborném učilišti a střední odborné škole Přímětická. Správně by se tedy recept měl jmenovat "krtci z Přímětické", protože právě na této škole měl recept premiéru. Rozpis stačí na 30 - 35 kusů.
Budete potřebovat:
na těsto:
500 g žitné mouky
250 g práškového cukru
100 g medu
10 g sody
50 g tuku (může být máslo i libovolný rostlinný tuk na pečení)
3 celá vejce
kůra z půlky citrónu
celý sáček perníkové koření
na dokončení:
povidla nebo marmeláda
dle chuti třeba i čokoládový/vanilkový krém
čokoláda
Postup:
1. Z příslušných surovin vypracujeme nelepivé těsto.
2. Rozválíme a vykrajujeme kolečka.
3. Polovinu jich dáme do speciálních formiček určených pro pečení kopulovitých tvarů.
4. Druhou polovinu pečeme jako klasická kolečka.
5. Pečeme zhruba na 180 stupňů asi 10 – 12 minut.
6. Že je hotovo, poznáme podle toho, že těsto na plechu povyskočí.
7. Upečené kopečky plníme povidly, nebo marmeládou, případně i dvěma druhy krémů podle vlastní chuti a slepíme s kolečkem.
8. Na závěr polijeme čokoládou.
9. Skladujeme v lednici, nejlepší jsou zhruba po dvou dnech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.