Znalec rozhlasové techniky Pavel Boudný: Znáte krásnější princeznu, než tu z rozhlasu?

18. květen 2023

Chtěl bych být u toho, když se poprvé vysílalo, svěřil se Pavel Boudný, jeden z největších moravských znalců rozhlasové techniky a její historie.

Sto let rozhlasového vysílání s sebou nese i proměny techniky. Od prvních krystalek s mnohametrovými anténami až po dnešní miniaturní přístroje. Brněnský sběratel a znalec rozhlasové techniky Pavel Boudný má doma několik přístrojů, které pamatují dění před sto lety. „Mnozí sběratelé ale mají takových rádií mnohem více a vynikající je i sbírka v Národním technickém muzeu,“ láká na výstavu ke sto letům rozhlasu.

Čtěte také

Vysílání po rozhlasových vlnách má podle něj stále své kouzlo, pomáhá i lidské fantazii. „Znáte krásnější princeznu, než tu z rozhlasu?“ ptá se.

A hned dodává, že ani nové technologie to kouzlo nevezmou. Mohou třeba oživit hlasy lidí, kteří už dávno nejsou mezi námi. Ale zdůrazňuje, že i to budou jen hlasy podané moderní technologií, ne ti lidé. „Chci rádio, ve kterém ty vystupující znám, něco o nich vím,“ dodává.

Na druhou stranu nevylučuje žádnou možnou budoucí variantu vývoje technologií. „To, jaké změny technika zaznamenává, je fascinující. Před deseti lety bych neodhadoval, co je dnes skutečností,“ říká.

Jaké bylo první rozhlasové vysílání a jaké nejzásadnější technické změny? Jsou staré krystalky ještě funkční? Více v rozhovoru z pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související