Žemlový knedlík s brusinkami
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
6-7 rohlíků
cibule
2 lžíce másla
čtvrt litru mléka
3 vejce
sůl, pepř
40 g sušených brusinek
nasekaná petrželka
špetka muškátového oříšku
Postup:
1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, cibuli na másle zpěníme a přidáme do mísy k rohlíkům.
2. Žloutky vyšleháme s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem a směs přilijeme do mísy.
3. Přidáme petrželku a promícháme. Necháme asi půl hodiny odpočívat.
4. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přimícháme spolu s brusinkami k základu na knedlíky.
5. Vytvarujeme šišku a zabalíme do velkého kusu potravinové fólie, jejíž konce zavážeme. Pak šišku zabalíme ještě do ubrousku a konce znovu zavážeme.
6. Vaříme ve velkém hrnci asi 25 minut. Knedlík opatrně rozbalíme a krájíme na plátky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.