Zdravý tvarohový chléb
Chleba, do kterého nebudete muset přidávat droždí. Je vláčný, výživný a díky tvarohu obsahuje víc bílkovin než běžný chléb. Existují sladké i slané varianty. Připravte si ho s námi v Apetýtu.
Seznam surovin je následující:
- 250 g polotučného tvarohu (kostka, ne vanička)
- 2 vejce
- 200 g celozrnné špaldové mouky (nebo žitné)
- 1 sáček prášku do pečiva (nebo 1 lžička jedlé sody)
- 1 lžička soli
- semínka podle chuti (slunečnice, dýně, chia, len)
- volitelně: sušená rajčata, olivy, bylinky, česnek
Postup:
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte tvaroh s vejci a solí, dokud nevznikne hladká hmota.
- Poté přisypte mouku promíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte.
- Do těsta můžete přidat i oblíbená semínka, sušená rajčata, olivy nebo bylinky podle chuti.
- Hotové těsto přesuňte do menší formy na chléb, kterou buď vyložte pečicím papírem, nebo lehce vymažte.
- Pečte přibližně 40 až 45 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
- Po dopečení chléb vyjměte z trouby a nechte jej zcela vychladnout na mřížce, aby zůstal krásně vláčný i druhý den.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.