Zdravý tvarohový chléb

Chleba, do kterého nebudete muset přidávat droždí. Je vláčný, výživný a díky tvarohu obsahuje víc bílkovin než běžný chléb. Existují sladké i slané varianty. Připravte si ho s námi v Apetýtu.

Seznam surovin je následující:

  • 250 g polotučného tvarohu (kostka, ne vanička)
  • 2 vejce
  • 200 g celozrnné špaldové mouky (nebo žitné)
  • 1 sáček prášku do pečiva (nebo 1 lžička jedlé sody)
  • 1 lžička soli
  • semínka podle chuti (slunečnice, dýně, chia, len)
  • volitelně: sušená rajčata, olivy, bylinky, česnek

Postup:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte tvaroh s vejci a solí, dokud nevznikne hladká hmota.
  2. Poté přisypte mouku promíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte.
  3. Do těsta můžete přidat i oblíbená semínka, sušená rajčata, olivy nebo bylinky podle chuti.
  4. Hotové těsto přesuňte do menší formy na chléb, kterou buď vyložte pečicím papírem, nebo lehce vymažte.
  5. Pečte přibližně 40 až 45 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
  6. Po dopečení chléb vyjměte z trouby a nechte jej zcela vychladnout na mřížce, aby zůstal krásně vláčný i druhý den.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.