Zdravá marmeláda z Bojkovic

Skvělý recept na marmeládu bez cukru od Libora Baránka, která je vhodná pro děti.

Na 1 kg budeme potřebovat:
500 g ovoce
500 g jablečného nebo javorového sirupu
15 g agaru - výtažek z mořských řas

Začneme s přípravou:
1. Ovoce rozdrtíme nebo rozmixujeme a přidáme 250 g sirupu (polovinu).

2. Zahříváme pozvolna za stálého míchání na 80 stupňů.

3. Ve druhém hrnci zahříváme dalších 250 ml sirupu, do kterého přidáme 15 g agaru.

4. Rozmícháme metličkou, až se agar rozpustí.

5. Poté smícháme obě hmoty dohromady, promícháme a prohřejeme.

6. Naplníme do skleniček a pro jistotu ještě zavaříme při 80 stupních 20 minut.

Tip: Když ovoce neprojde varem, zachová si víc vitamínů a příjemnou svěží ovocnou vůni.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...