Zdounecký špíz

Recept na zdounecký špíz od Jarmily Navrátilové ze Zdounek zazněl v pátek 30. května.

Suroviny:
Kuřecí maso, sůl, pepř, eidam, hermelín, olej na smažení, strouhanka, vejce, hladká mouka

Postup:
Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Poté maso osolíme a opepříme.

Sýry nakrájíme na stejně velké kostky jako maso.

Špejle rozpůlíme a střídavě napichujeme. Nejdříve kostku masa, potom kostku sýra. Oba konce zakončujeme masem. Na menší špízy stačí prostřídat čtyřikrát.

Kuřecí špíz obalíme dvakrát v připraveném trojobalu.

Smažíme ve větším množství oleje a ne moc zprudka, aby se nepřipálily. Aby maso bylo dobře propečené, smažíme přibližně 10 až 12 minut.

autor: Monika Brindzáková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.