Zdounecký špíz
Recept na zdounecký špíz od Jarmily Navrátilové ze Zdounek zazněl v pátek 30. května.
Suroviny:
Kuřecí maso, sůl, pepř, eidam, hermelín, olej na smažení, strouhanka, vejce, hladká mouka
Postup:
Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Poté maso osolíme a opepříme.
Sýry nakrájíme na stejně velké kostky jako maso.
Špejle rozpůlíme a střídavě napichujeme. Nejdříve kostku masa, potom kostku sýra. Oba konce zakončujeme masem. Na menší špízy stačí prostřídat čtyřikrát.
Kuřecí špíz obalíme dvakrát v připraveném trojobalu.
Smažíme ve větším množství oleje a ne moc zprudka, aby se nepřipálily. Aby maso bylo dobře propečené, smažíme přibližně 10 až 12 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.