Zázračná cibulačka
Polévka je grunt a dokáže také dobře zahřát. Tento recept nám poslala paní Anna z Vysočiny, říká jí zázračná cibulačka.
Co budete potřebovat:
- 10 cibulí nakrájených na kolečka
- 5 polévkových lžic másla
- 250 ml bílého sladšího vína
- 1 litr kuřecího vývaru
- 2 bobkové listy
- sůl, pepř, muškátový oříšek, sušené chilli
- 1 kulatý sýr s bílou plísní
- 4 žloutky
- 250 ml červeného vína
- toustový chleba a máslo na opečení
Postup:
- Cibuli osmahněte na tuku dozlatova. Část si nechte stranou na ozdobu, zbytek zalijte vínem a deset minut povařte.
- Pak přidejte vroucí vývar. Okořeňte a vařte na mírném plameni asi dvacet minut.
- Přidejte sýr pokrájený na kostičky.
- Žloutky prošlehejte v červeném vínu a vlijte do polévky.
- Promíchejte, ale dál nevařte.
- Servírujte zásadně horké, ať polévka dobře zahřeje.
- Každou misku ozdobte plátkem bílého chleba, který jste opekli na másle.
Související
-
Rajská polévka s řeřichou
Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.
-
Polévka se zázvorem a mrkví
Páteční Apetýt přináší opět bezmasé recepty. Tentokrát nahlédneme do světa polévek.
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.