Zázračná cibulačka
Polévka je grunt a dokáže také dobře zahřát. Tento recept nám poslala paní Anna z Vysočiny, říká jí zázračná cibulačka.
Co budete potřebovat:
- 10 cibulí nakrájených na kolečka
- 5 polévkových lžic másla
- 250 ml bílého sladšího vína
- 1 litr kuřecího vývaru
- 2 bobkové listy
- sůl, pepř, muškátový oříšek, sušené chilli
- 1 kulatý sýr s bílou plísní
- 4 žloutky
- 250 ml červeného vína
- toustový chleba a máslo na opečení
Postup:
- Cibuli osmahněte na tuku dozlatova. Část si nechte stranou na ozdobu, zbytek zalijte vínem a deset minut povařte.
- Pak přidejte vroucí vývar. Okořeňte a vařte na mírném plameni asi dvacet minut.
- Přidejte sýr pokrájený na kostičky.
- Žloutky prošlehejte v červeném vínu a vlijte do polévky.
- Promíchejte, ale dál nevařte.
- Servírujte zásadně horké, ať polévka dobře zahřeje.
- Každou misku ozdobte plátkem bílého chleba, který jste opekli na másle.
Související
-
Rajská polévka s řeřichou
Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.
-
Polévka se zázvorem a mrkví
Páteční Apetýt přináší opět bezmasé recepty. Tentokrát nahlédneme do světa polévek.
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.