Zavinuté koblihy s jablky
Kdo říká, že koblihy musejí být kulaté či šišaté? Z koblihového těsta se dělají různé copánky, motance anebo koblihy zavinuté.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- cca 4 jablka
- 250 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru
- 4 žloutky a 1 vejce
- 1 lžíce rumu
Postup:
- Do vlažného mléka vmícháme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Žloutky rozkvedláme s vejcem.
- Všechny suroviny smícháme a uhněteme hladké těsto.
- Zakryté necháme asi 1-1,5 hodiny kynout.
- Jablka omyjeme a zbavená jádřinců nakrájíme na menší kostičky.
- Smícháme se lžící skořicového cukru a citrónovou šťávou.
- Těsto rozválíme na pomoučené ploše a posypeme jablky.
- Důkladně a pevně zavineme.
- Potřeme bílkem a rozkrájíme na asi 2,5-3 centimetry silné plátky.
- Smažíme v dostatečné vrstvě oleje ve vhodné nádobě nebo fritéze dozlatova.
- Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce a obalíme v mletém cukru se skořicí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.