Zavinuté koblihy s jablky

Kdo říká, že koblihy musejí být kulaté či šišaté? Z koblihového těsta se dělají různé copánky, motance anebo koblihy zavinuté.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • cca 4 jablka
  • 250 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky a 1 vejce
  • 1 lžíce rumu

Postup:

  1. Do vlažného mléka vmícháme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Žloutky rozkvedláme s vejcem.
  3. Všechny suroviny smícháme a uhněteme hladké těsto.
  4. Zakryté necháme asi 1-1,5 hodiny kynout.
  5. Jablka omyjeme a zbavená jádřinců nakrájíme na menší kostičky.
  6. Smícháme se lžící skořicového cukru a citrónovou šťávou.
  7. Těsto rozválíme na pomoučené ploše a posypeme jablky.
  8. Důkladně a pevně zavineme.
  9. Potřeme bílkem a rozkrájíme na asi 2,5-3 centimetry silné plátky.
  10. Smažíme v dostatečné vrstvě oleje ve vhodné nádobě nebo fritéze dozlatova.
  11. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce a obalíme v mletém cukru se skořicí.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.