Závin s makovou nádivkou
Vyzkoušejte recept Markéty Vorlové z Veselé u Zlína.
Budete potřebovat:
na těsto:
600 g hladké mouky
špetka soli
kostka kvasnic
250 ml vlažného mléka
lžička cukru
2 vejce
prášek do pečiva
1,5 dcl oleje
náplň maková:
200 ml mléka
200 g mletého máku
50 g másla
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
rum
náplň ořechová:
400 ml mléka
250 g mletého cukru
vanilkový cukr
250 g mletých ořechů
150 g rozemletých piškotů (nebo perníku)
citrónová kůra
Postup:
1. Mléko svaříme s máslem, přidáme cukr, mák, vanilkový cukr a krátce povaříme a na závěr přidáme dle chuti rum či citrónovou kůru.
2. Náplň necháme vychladnout a připravíme si těsto: do mísy nasypeme mouku, doprostřed uděláme důlek, kam nalijeme mléko, přidáme cukr a droždí a necháme vykvasit.
3. Přidáme prášek do pečiva, vejce, sůl a olej.
4. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
5. Těsto rozdělíme, rozválíme, naplníme nádivkou a stočíme do závinů.
6. Pečeme na 170 stupňů asi 40 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.