Závin Podvodov
Libor Polčák je na Střední škole gastronomie a obchodu ve Zlíně učitelem odborného výcviku. I on tento týden přispěl svými vlastními recepty. Nezvyklý název této snadné dobroty není náhodný – těsto totiž odpočívá pod vodou. Kromě sladké můžete připravit třeba i špenátovou verzi. To pan Polčák se svými studenty zkusili na jedné soutěži a měli velký úspěch.
Budete potřebovat:
350 g hladké mouky
250 g 100% tuku
1 žloutek
200 ml mléka
sůl
sladká/slaná náplň
Celý týden vaříme s šikovnými žákyněmi, žáky a vyučujícími ze Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně. V Apetýtu se s námi dělí o nápadité recepty na jídla, kterými si získali uznání porot na nejrůznějších soutěžích i pochvaly blízkých.
Postup:
1. Tuk nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a uděláme bochánek, který dáme alespoň na 1 hodinu do mísy pod vodu.
2. Pak těsto rozválíme a plníme klasickou jablečnou náplní, nebo můžeme naplnit podušeným špenátem ovoněným česnekem.
3. Zavineme a pečeme v dobře vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.