Zapečená kapusta v palačinkovém těstě
Hledáte inspiraci na pokrmy bez masa? V Apetýtu vám nabídneme vegetariánské recepty. Začneme kapustou v palačinkovém těstě. Pokud se bez masa přece jen neobejdete, doplňte recept uzenou slaninkou.
Budete potřebovat:
- 1/2 hlávky kapusty
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 g tvrdého sýru
- sůl a tuk na vymazání
Postup:
- Cibulku oloupeme a nakrájíme najemno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme.
- Omytou kapustu nakrájím na drobno.
- Na pánvi opečeme cibulku a přisypeme pokrájenou kapustu, podlijemem trochou vody a 10 minut podusíme, potom směs promícháme s prolisovaným česnekem.
- Zapékací misku vymažeme tukem, dáme do ní podušenou kapustu, vejce rozšleháme s mlékem a moukou a osolíme. Získáme tak řidší palačinkové těsto, které nalijeme na kupustu.
- Na závěr pokrm posypeme tvrdým sýrem.
- Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 190 stupňů asi na 20 minut.
- Nebojte se kombinace kapusty a koření. Klasicky se dochucuje pouze kmínem, ale není špatná ani s kari kořením nebo s trochou chilli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.