Žampiony v pivním těstíčku

Smažené jídlo spojené s Rakouskem - Uherskem, ale nepůjde o klasický vídeňský řízek. Trojobal nahradíme lahodným pivním těstíčkem a v něm můžete místo telecího obalit třeba snáze dostupné žampiony.

Budete potřebovat:

  • 500 g žampionů
  • 150 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • 150 ml světlého piva
  • 1 lžička oleje
  • muškátový oříšek

Postup 

  1. Žampiony oloupeme a z bílku ušleháme sníh.
  2. Mouku smícháme se solí, muškátovým oříškem, žloutkem, pivem a olejem a nakonec přidáme sníh.
  3. Žampiony obalujeme v těstíčku a dozlatova smažíme v rozpáleném oleji.
  4. Necháme okapat na papírové otěrce.
  5. Podáváme s tatarskou omáčkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.