Základní piškotové těsto

Velikonočního beránka, bábovku, bublaninu nebo dortový korpus můžete vytvořit podle tohoto jediného receptu od Jitky Bílené z Brna.

Budete potřebovat:

100 g vody
100 g oleje
200 g pískového cukru
1 vanilkový cukr
4 žloutky
4 bílky
250 g polohrubé mouky
¾ prášku do pečiva

Postup:

1. Vodu s olejem, oběma cukry a žloutky šleháme do zhoustnutí.

2. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva.

3. Z bílků ušleháme sníh a po lžících střídavě vmícháváme do ušlehaných žloutků s cukrem.

4. Pak s těstem nakládáme podle toho, zda děláme bublaninu, korpus, nebo beránka.

5. Pečeme na 175 stupňů ve vymazané a mouku vysypané formě zhruba 35-40 minut.