Základní piškotové těsto

Páteční Apetýt vám připomene, jak to udělat, aby se vám povedlo piškotové těsto na výbornou. I tento jednoduchý recept má svá úskalí.

Je nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko – přesně takový má správný piškotový korpus být. Poté tvoří dokonalý základ pro jednoduché moučníky, rolády a zákusky jako z profesionální cukrárny.

Platí poměr: 1 vejce = 1 lžíce cukru = 1 lžíce mouky

Co budete potřebovat?

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic polohrubé mouky

Postup:

  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, znovu vyšleháme do tuhé pěny.
  2. Zlehka vmícháme žloutky (už ne šlehačem, ale jen např. stěrkou).
  3. Nakonec opět zlehka přimícháme mouku, kterou přidáváme po částech a přes sítko.
  4. Pokud chceme připravit kakaové piškotové těsto, dáme na 5 lžic mouky 1 lžíci kakaa.
  5. Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála.
  6. Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost).
  7. Rozetřeme je na pečicí papír a vložíme hned do předehřáté trouby.
  8. Pečeme přibližně 15 – 20 minut při teplotě 170 °C.
  9. Troubu 10 – 15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl.

Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a vonět. Upečený se začne oddělovat od boků plechu. Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty.

Pokud připravujeme roládu, tak ještě teplou obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečicí papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí. Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit – pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.

Související

  • Cheesecake s melounovým přelivem

    Cheesecake je lehký dort, který je během chvilky připravený a hosté jej milují. Připravte si jeho lahodnou variantu s melounovým přelivem!

  • Čokopudinkový dort s ovocem

    Apetýt přináší recept na slavnostní překvapení, ovčem v odlehčené, dalo by se říct až letní podobě. Příprava není složitá, využijete při ní sezónní ovoce.

  • Čokoládový fondán

    Čtvrteční recept Apetýtu vám nadiktuje šéfkuchař Petr Svoreň, který je expert na umělecky servírované pochoutky. Ta dnešní bude plná čokolády, navíc to není nic složitého.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.