Zábrdovická, Údolní i Benešova. Brněnský magistrát připravuje opravy několika vytížených tramvajových tratí

22. listopad 2023 12:00

Další dopravní komplikace přinesou v Brně opravy několika tramvajových tratí. Radnice chce příští rok začít s přestavbou Údolní ulice v její části podél porodnice. Dělníci zřejmě na jaře rozkopou i křižovatku u zábrdovických lázní.

Jak problematická bude rekonstrukce tramvajové trati v Zábrdovické ulici, která má na jaře začít?

Můžeme odhadnout, že hodně. Často tam stojí dlouhé fronty aut, hlavně ze směru do centra města po mostě přes řeku Svitavu. Kolony vedou i zpoza Vojenské nemocnice a provoz je tam velmi hustý. Tímto místem totiž vede alternativní trasa kvůli rozkopanému velkému městskému okruhu na Tomkově náměstí, kde je další přemostění řeky. Plánovaná rekonstrukce Zábrdovické ulice se chystá hlavně v křižovatce u městských lázní.

Čtěte také

Přestavba za víc než dvě stě milionů korun tam má trvat asi dva roky a je nutná pro napojení vznikající čtvrti Nová Zbrojovka. Povede tam širší silnice podél lázní, dělníci opraví i koleje. A protože jde o příjezd do areálu soukromého majitele, bude se i on podílet na uhrazení nákladů.

Kdy přijde na řadu Údolní ulice?

Kompletní rekonstrukce silnice, kolejí, zastávek i potrubí nebo veřejného osvětlení má podle odhadů začít v druhé půlce příštího roku. Město očekává náklady víc než tři sta milionů korun. Délku prací ani rozsah výluk ještě neznáme, ale pro provoz kolem sídla ombudsmana i porodnice to jistě nebude jednoduché. Konkrétně dělníci rozkopou úsek od Husovy po Úvoz. Od Úvozu po Kraví horu trať opravovali před několika lety.

Radní nedávno schválili taky opravu kanalizace a vodovodu v Rybnické ulici v Novém Lískovci. To je historická spojnice do Pisárek vedoucí souběžně s Pisáreckým tunelem. Kdy se tam začne kopat?

Předpoklad je mezi lety 2025 a 2026, magistrát teď hledá projektanta na opravy potrubí i trolejového vedení a chodníků. Náklady jsou vyčíslené na víc než 160 milionů korun. V roce 2025 by mohla začít i rekonstrukce spodní části Pekařské ulice, zhruba podél Fakultní nemocnice u svaté Anny. Magistrát opět shání projektanta na opravy kanalizace a vodovodu, hotovo by mělo být na konci příštího roku.

V dlouhodobém výhledu jsou taky plány na rekonstrukci Benešovy nebo Štefánikovy ulice. Jak je to daleko?

U Štefánikovy ulice magistrát žádné konkrétní termíny neuvedl, ale ujistil, že se rekonstrukce připravuje a projektanti teď prověřují, kudy v této ulici anebo v jejím okolí mají vést trasy pro cyklisty, což je problém, který se marně řeší několik let.

Kvůli přestavbě Benešovy ulice architekti zase hledají, kam jinam by mohli umístit autobusové nádraží, které teď stojí před hotelem Grand. Vedení města chce dopravu v Benešově ulici zklidnit. Jezdí tam auta, tramvaje i dálkové autobusy. Magistrát přemýšlí nad variantou přesunu autobusového nádraží, ale zatím jde jen o úvahy, nepadlo žádné konkrétní rozhodnutí. Projekt rekonstrukce Benešovy ulice sice má platné územní rozhodnutí, ale radnice zatím netuší, kdy práce skutečně začnou.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související