Zabijačková omáčka

Recept na zabijačkovou omáčku od Anežky Buráňové z Hradčovic, zazněl v úterý 11. února

Suroviny:
1,5 kg vepřové krkovičky i s kostí (můžeme přidat i vepřový jazyk a srdce), 0,5 kg vepřových jater, 250 g sádla, 200-250 g hladké mouky, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list, majoránka, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), 4 stroužky česneku, 2 velké cibule, 1 hrnek láku z kysaného zelí

Postup:
Do většího hrnce dáme vařit asi 2,5l vody, krkovičku nakrájenou na střední kousky (asi jako maso na guláš) a kost.

Přidáme sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Po půlhodině varu přidáme kořenovou zeleninu, česnek a jednu neloupanou cibuli. Celkově vaříme něco přes jednu hodinu. V druhém hrnci vaříme v cca 3/4l vody nakrájená játra. Osolíme až na konci vaření, jinak nám játra ztvrdnou.

Ve větším kastrolu si rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku. Uděláme světlou jíšku, do které přilijeme obsah obou hrnců bez kořenové zeleniny a cibule, které si odložíme vedle. Provaříme asi deset minut za stálého míchání.

Přidáme trochu rozetřené majoránky, trošku vegety a vše lehce povaříme. Nakonec vlijeme lák z kysaného zelí. Necháme „dotáhnout“ chvíli na plotně. Při domácí zabijačce se ke konci přidával ještě jemně utřený mozeček.

Omáčku podáváme s chlebem, případně s knedlíkem.