Vznikne u Drnholce větrná elektrárna? Obyvatelé debatovali o stavbě s investorem

Obyvatelé Drnholce na Mikulovsku debatovali o případné výstavbě větrné elektrárny. Tu chce na sever od obce zřídit soukromý investor za necelou miliardu korun. Setkání uspořádala radnice, aby lidé měli dostatek informací pro hlasování v místním referendu. To je vypsáno souběžně s volbami do poslanecké sněmovny druhý říjnový víkend.

Lidé z Drnholce se ptali zástupců energetické firmy například na to, jaké bude přesné umístění a počet vrtulí. Kde zhruba budou stát, představili zástupci firmy v mapách i ve vizualizacích.

Chtěli by elektrárnu postavit a provozovat v severním cípu katastrálního území Drnholce, zhruba čtyři kilometry od horní Novomlýnské nádrže. Byla by na pozemcích městyse i soukromých vlastníků. Ty zatím ale neoslovili. Firma totiž čeká na výsledky referenda. Kolik turbín by se v polích točilo, prozatím jasné není. Do plánovaného území by se jich podle zástupců investora vlezlo dvanáct. Stavět ale reálně plánují čtyři až šest stožárů.

Čtěte také

Získá městys nějaké peníze, pokud stavbu v katastru podpoří?

Při dokončení elektrárny milion korun za každou vrtuli. Následně 300 tisíc korun ročně za provoz každé z nich a další desítky až stovky tisíc za využívání cest, pronájem pozemků a dary, například sportovním nebo zájmovým oddílům. Vydržet by v polích měly 20 až 25 let.

Proč se o možné výstavbě rozhoduje v referendu?

Podle nezávislého starosty Jana Ivičiče je to zásadní stavba pro městys, zejména proto, že by razantně změnil ráz krajiny. Od občanů tak chce vedení radnice znát jasnou odpověď, zda má nebo nemá elektrárna na jejím území být. Jak sám v referendu bude hlasovat, neřekl. Ani při diskuzi s místními nedával najevo, k čemu by se měli přiklonit.

Pokud by se v referendu za zhruba dva týdny místní shodli, že elektrárnu chtějí, kdy bude stát?

To v tuto chvíli neumí nikdo říct. Investor je zatím na úplném počátku toho celého pomyslného řetězce. Za rok budou nové volby do místních zastupitelstev, takže vedení obce se může proměnit. Prvně by se musel změnit územní plán. To může trvat i několik let. Následovalo by posouzení vlivů na životní prostředí, to je také minimálně další rok a další vyřizování potřebných povolení na stavebním úřadu, hlukové studie a podobně.

Kdyby k referendu nedorazil dostatek lidí, výsledek by byl nezávazný, případně neplatný. Pokračovalo by vedení Drnholce i přesto v dalším vyjednávání o elektrárně?

Na tuto otázku starosta Ivičič nebyl schopný odpovědět. A to proto, že by o takovém kroku muselo rozhodnout celé zastupitelstvo, a ne pouze on. Zároveň o této možnosti podle něj zastupitelé ještě vůbec nejednali. Stejně jako firma čekají na to, jak dopadnou výsledky referenda. Platnost a závaznost referenda se řídí především počtem odevzdaných hlasů.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související