V Dolních Věstonicích je nový Dům přírody. Lidé se zde dozví o archeologii i místní přírodě

16. červen 2024 08:00

Dům přírody Pálava je nově otevřený v Dolních Věstonicích. Sídlí v opravených prostorách bývalého archeologického muzea. Nově se tu návštěvníci dozvědí nejen o pravěké historii, ale i o Chráněné krajinné oblasti Pálava. Její betonový 3D model je centrem nové expozice.

„Na ten plastický model se dá promítnout turistická mapa nebo animace, jak se měnila krajina za uplynulých několik set až tisíc let,“ ukazuje nové prostory kurátor muzea Jan Miklín. K vidění je taky akvárium, které ukazuje, jak vypadalo koryto řeky Dyje před její regulací a stavbou přehrady.

Čtěte také

Lidé se dozví i o zaplavené vesnici Mušov. „Taky tu máme vzpomínky pamětníků, kteří v té vesnici žili. Vzpomínají na to, jaké to bylo, když museli vesnici opustit,“ pokračuje Miklín.

Podle ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky Františka Pelce je to v Česku patnáctý dům přírody, letos jen na jižní Moravě třetí. „Nedávno jsme otevírali Dům přírody v CHKO Bílé Karpaty ve Veselí a ještě blíž je Dům přírody v Hodoníně – Dúbrava. A chystá se další projekt v CHKO Jeseníky a v CHKO Jizerské hory.“ Cílem je vybudovat ve vybraných chráněných krajinných oblastech Domy přírody, které oproti běžným informačním střediskům nabízejí i naučné expozice.

V Dolních Věstonicích k rekonstrukci Domu přírody vybudovali v obci kašnu. „Ta je právě utvořená s tím, aby to souznělo s Domem přírody, protože ta naše kašna je Pálava s Novomlýnskými nádržemi, které se vypouští a napouští. A když jsou vypuštěny, tak je tam vidět stará řeka Dyje,“ říká nezávislá starostka Jaroslava Rajchlová.

Sedmiletá přestavba budovy z 16. století stála asi 70 milionů korun, většina peněz byla z fondu životního prostředí. Lidé mohou přijít do Domu přírody v prázdninových měsících každý den v týdnu od 9 do 18 hodin.

Spustit audio

Související