Poškozený most na horní Novomlýnské nádrži nahradí silničáři do konce roku novým

Od dnešního rána si řidiči prodlouží cestu mezi Brnem a Mikulovem na Břeclavsku. Na silnici číslo 52 na horní hrázi Novomlýnských nádrží se začíná bourat most.

Objízdné trasy v obou směrech vedou přes okolní obce – ve směru z Brna do Mikulova přes Novou Ves u Pohořelic, Drnholec a Březí. V opačném směru vede objížďka přes Dolní Dunajovice a Brod nad Dyjí.

S dokončením stavby Ředitelství silnic a dálnic počítá v prosinci letošního roku. Za stavbu nového zhruba sto metrů dlouhého mostu zaplatí přibližně 350 milionů korun. Nově by konstrukce měla být širší, tak aby byla nachystaná na plánovanou stavbu dálnice D52 do Vídně, se kterou se do budoucna počítá. Díky rozšíření bude součástí i cyklostezka, kterou financuje Jihomoravský kraj. Trasa je totiž sportovci hojně využívaná.

Na objízdných trasách museli silničáři na dvou místech provizorně posílit mosty, aby nápor aut zvládly. Jak to s nimi bude po zrušení objízdných tras zatím podle krajských silničářů není úplně jasné. Počáteční průzkum ukázal, že jsou mosty ve velmi špatném stavu. Analýzu si ale chtějí krajští silničáři ještě detailněji prověřit teď za provozu objízných tras. Na základě toho se pak rozhodnou, co dál. Je možné, že provizorní úpravy zůstanou na místě, ale to se bude muset ještě vyjednat s ŘSD, které konstrukce poskytuje.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související