Výborné marokánky

Marokánky se na našich stolech objevují většinou jen na Vánoce. Do cukráren si ale pro placky s oříšky a kandovaným ovocem z jedné strany potřené čokoládou chodí lidé po celý rok. Tak proč se do nich nepustit právě teď i doma? My dodáme recept od Jitky Bílené z Brna, vám stačí pár surovin a dvě šikovné ruce.

Budete potřebovat:

250 ml mléka
40 g polohrubé mouky
100 g másla (nebo rostlinného tuku na pečení)
80 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
200 g ořechů nakrájených na plátky
100-150 g kandované pomerančové kůry
50 g rozinek (přes noc namočených v rumu)

Postup:

1. Smícháme mléko, mouku, máslo a oba cukry a ve vodní lázni zahříváme, dokud směs nezhoustne (cca 10 minut).

2. Přidáme plátky ořechů, kandovanou kůru a rozinky.

3. Na plech vyložený pečicím papírem děláme lžičkou menší hromádky/placičky, které sušíme v troubě při 160 stupních asi 30 minut (nesmí být příliš tmavé, jinak budou tvrdé).

4. Po vychladnutí potřeme spodní stranu čokoládovou polevou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.