Výborná zeleninová polévka

Bramboračka s houbami

Paní Marie z Tišnovka je naše stálá posluchačka a tuto polévku ochutnala na návštěvě u jednoho známého, který je v 80 letech už vdovcem a vaří si sám. Natolik jí zachutnala, že pána požádala o recept. Je to výborná polévka, která zahřeje a posílí zvlášť teď na konci zimního období.

Budete potřebovat:

1 velká cibule
1 palice česneku
3-4 střední brambory
1 mrkev
kousek celeru
½ - 1 petržel
300 g vepřového libového masa nakrájeného na kostky
1 hrst sušených hřibů (můžeme nahradit asi 200 g orestovaných žampionů)
3 bobkové listy
pepř celý
nové koření
sůl, pepř

máslo
hladká mouka


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Cibule nahrubo nakrájíme.

2. Česnek nakrájíme na plátky, oškrábané brambory na kostičky a očištěnou kořenovou zeleninu na menší kostičky.

3. Přidáme ostatní suroviny, vše dáme do hrnce a zalijeme 3-4 litry vody.

4. Necháme v chladničce do druhého dne.

5. Poté necháme probublávat a vaříme do poloměkka.

6. Z másla a mouky si mezitím připravíme jíšku, kterou polévku zahustíme a necháme dovařit.

7. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou, případně můžeme přidat ještě dvě kostky zeleninového bujónu.