Výborná zeleninová polévka
Paní Marie z Tišnovka je naše stálá posluchačka a tuto polévku ochutnala na návštěvě u jednoho známého, který je v 80 letech už vdovcem a vaří si sám. Natolik jí zachutnala, že pána požádala o recept. Je to výborná polévka, která zahřeje a posílí zvlášť teď na konci zimního období.
Budete potřebovat:
1 velká cibule
1 palice česneku
3-4 střední brambory
1 mrkev
kousek celeru
½ - 1 petržel
300 g vepřového libového masa nakrájeného na kostky
1 hrst sušených hřibů (můžeme nahradit asi 200 g orestovaných žampionů)
3 bobkové listy
pepř celý
nové koření
sůl, pepř
máslo
hladká mouka
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Cibule nahrubo nakrájíme.
2. Česnek nakrájíme na plátky, oškrábané brambory na kostičky a očištěnou kořenovou zeleninu na menší kostičky.
3. Přidáme ostatní suroviny, vše dáme do hrnce a zalijeme 3-4 litry vody.
4. Necháme v chladničce do druhého dne.
5. Poté necháme probublávat a vaříme do poloměkka.
6. Z másla a mouky si mezitím připravíme jíšku, kterou polévku zahustíme a necháme dovařit.
7. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou, případně můžeme přidat ještě dvě kostky zeleninového bujónu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.