Volební kalkulačka či kompas? Užitečná pomůcka nejen pro voliče, říká politolog

24. duben 2023

Odpovědi na jednoduché otázky v předvolebních kvízech pomáhají připomenout volby. A také mohou voliče přimět k přemýšlení, říká politolog Jakub Šedo.

V Brně vzniká vědecká publikace o takzvaných volebních kalkulačkách. Nebo spíše volebních kvízech či kompasech, protože samotné označení „volební kalkulačka“ je ochrannou známkou.

Čtěte také

Politolog Jakub Šedo z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity připomíná, že podobné možnosti porovnání vlastních pohledů na různá témata s názory kandidátů mají několik na první pohled nečekaných významů. „Například jsou další z forem připomínky voleb, jakousi výzvou voliči, aby šel hlasovat,“ říká politolog. Současně dodává, že mohou být i důvodem k zamyšlení voličů. „Mohou zkoumat, nakolik je jim daná strana blízká. Nebo naopak, jak se od posledních voleb změnila,“ podotýká.

Názory si byla blízko trojice Nerudová-Fischer-Hilšer

Politologové zkoumali volební kvízy a kalkulačky použité při letošních prezidentských volbách. „Analýza odpovědí ukázala, že se vytvořil blok podobně zaměřených kandidátů v podobě trojice Nerudová-Fischer-Hilšer,“ připomíná Šedo. A protože jejich myšlenky byly obsahově blíže Petru Pavlovi než Andreji Babišovi, měl v druhém kole menší šanci získat další voliče.

Podařilo se některému politikovi v různých kvízech odpovědět rozdílně? A jak vlastně taková volební kalkulačka vzniká? Více v rozhovoru s Jakubem Šedem v pořadu Den na Moravě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.