Vláčná bábovka s vaječným likérem
Je tu další ze série pohádkových receptů. V pohádce o červené Karkulce se najedl hlavně vlk. Pozornému čtenáři ale určitě neušlo, že skutečnou dobrotu měla dostat od karkulky babička.
Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 250 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 125 ml vaječného likéru
- 1 malý bílý jogurt
- 50 g sekaných ořechů
Postup:
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a ořechy.
- Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
- Přimícháme olej a jogurt.
- Pak vmícháme mouku a nakonec sníh, který jsme ušlehali z bílků.
- Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 40-45 minut.
- Po upečení necháme povychladnout a poté opatrně vyklopíme z formy.
- Pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.