Vláčná bábovka s vaječným likérem

Je tu další ze série pohádkových receptů. V pohádce o červené Karkulce se najedl hlavně vlk. Pozornému čtenáři ale určitě neušlo, že skutečnou dobrotu měla dostat od karkulky babička.

Budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 250 ml oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 125 ml vaječného likéru
  • 1 malý bílý jogurt
  • 50 g sekaných ořechů

Postup:

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva a ořechy.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  3. Přimícháme olej a jogurt.
  4. Pak vmícháme mouku a nakonec sníh, který jsme ušlehali z bílků.
  5. Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 40-45 minut.
  7. Po upečení necháme povychladnout a poté opatrně vyklopíme z formy.
  8. Pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.