Vídeňský tažený závin

V receptáři dopoledního Apetýtu se vrátíme do dob Rakouska-Uherska a ochutnáme známé císařské dobroty i ty, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Za jablečný tažený závin Vídeň dost možná vděčí právě tureckému obléhání, během kterého se receptura ručně taženého těsta i do rukou maďarských a rakouských pekařů.

Budete potřebovat:

těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 100 ml vlažné vody
  • 20 ml oleje

náplň:

  • 1 kg jablek/meruněk nakrájených na kousky
  • 100 g strouhanky
  • 100 g cukru
  • 50 g másla
  • rum
  • skořice
  • citrónová šťáva

Postup:

  1. Suroviny na těsto smícháme a zpracováváme dokud se neodlepuje od pracovní plochy.
  2. Poté dáme do mísy a zalijeme slunečnicovým olejem (nebo alespoň olejem důkladně potřeme).
  3. Necháme odpočívat půl hodiny (těsto bude elastičtější).
  4. Strouhanku opečeme na másle.
  5. Promícháme s cukrem, skořicí, rozinkami a kousky ovoce.
  6. Těsto vyndáme z mísy, potřeme ze všech stran olejem a na širokém stole pokrytém čistým pomoučeným ubrusem rozválíme.
  7. Poté ho ručně roztáhneme přes okraje stolu a potřeme rozpuštěným máslem.
  8. Rozprostřeme na něj náplň a pomoucí ubrusu opatrně srolujeme.
  9. Přeneseme na plech, potřeme rozpuštěným máslem.
  10. Pečeme při 190 stupních dozlatova.
  11. Po upečení znovu potřeme máslem.
autor: Zuzana Plíšková