Vídeňský tažený závin
V receptáři dopoledního Apetýtu se vrátíme do dob Rakouska-Uherska a ochutnáme známé císařské dobroty i ty, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Za jablečný tažený závin Vídeň dost možná vděčí právě tureckému obléhání, během kterého se receptura ručně taženého těsta i do rukou maďarských a rakouských pekařů.
Budete potřebovat:
těsto:
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 100 ml vlažné vody
- 20 ml oleje
náplň:
- 1 kg jablek/meruněk nakrájených na kousky
- 100 g strouhanky
- 100 g cukru
- 50 g másla
- rum
- skořice
- citrónová šťáva
Postup:
- Suroviny na těsto smícháme a zpracováváme dokud se neodlepuje od pracovní plochy.
- Poté dáme do mísy a zalijeme slunečnicovým olejem (nebo alespoň olejem důkladně potřeme).
- Necháme odpočívat půl hodiny (těsto bude elastičtější).
- Strouhanku opečeme na másle.
- Promícháme s cukrem, skořicí, rozinkami a kousky ovoce.
- Těsto vyndáme z mísy, potřeme ze všech stran olejem a na širokém stole pokrytém čistým pomoučeným ubrusem rozválíme.
- Poté ho ručně roztáhneme přes okraje stolu a potřeme rozpuštěným máslem.
- Rozprostřeme na něj náplň a pomoucí ubrusu opatrně srolujeme.
- Přeneseme na plech, potřeme rozpuštěným máslem.
- Pečeme při 190 stupních dozlatova.
- Po upečení znovu potřeme máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.