Vídeňský guláš

V kuchařské čepici procestoval svět. Vařil na lodích a své řemeslo předává i dál. V dnešních apetýtových receptech se opět podíváme na to, Jak vaří kuchař. Konkrétně Jan Rimpler, se kterým se vydáme do světa gulášů.

Na Vídeňský guláš podle Jana Rimplera potřebujeme (4 porce):

  • 800 g hovězí kližky
  • 800 g oloupané cibule
  • 100 ml oleje nebo sádlo
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžíce protlaku
  • sůl, pepř, česnek na ochucení
  • kolečka smažené cibulky na ozdobu
  • 1 l vody nebo vývaru
  • vhodná příloha: houskový knedlík

Postup:

  1. Na sucho rozpálíme kastrol.
  2. Přidáme tuk a poté na kolečka nakrájenou cibuli.
  3. Jakmile je cibule orestovaná dozlatova, má tmavě hnědou barvu, přidáme mletou papriku a protlak.
  4. Poté vložíme na kostičky nakrájené maso.
  5. Až maso opečeme, přidáme vodu nebo vývar.
  6. Dusíme mírně ponořené a raději doléváme.
  7. Osolíme, opepříme.
  8. Na ozdobu můžeme ještě nakrájet jednu cibuli na kolečka, kterou pak osmahneme.
  9. Vídeňský guláš nezahušťujeme.
  10. Dochutíme a podáváme s houskovým knedlíkem.
zdroj: Jan Rimpler

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.