Vepřová panenka na rebarboře

Chutný recept z Apetýtu, kterým v pátek 24. května provázela Věra Hotařová.

Suroviny na 4 porce:
1 větší hrst šalvěje, 2 oloupané stroužky česneku, olivový olej na marinování masa, 2 vepřové panenky, sůl na dochucení, 10 plátků slaniny, 12 stvolů rebarbory

Příprava
Většinu šalvěje rozdrťte s česnekem, promíchejte s olejem a směsí potřete panenky. Nechte asi hodinu marinovat.

Troubu předehřejte na 220 stupňů. Maso lehce osolte a omotejte plátky slaniny. Stonky rebarbory oloupejte, vyložte jimi dno pekáče a položte na ně maso. Polijte zbylou marinádou, posypte zbytkem šalvěje a zakápněte olejem. Přikryjte navlhčeným zmačkaným pečicím papírem, vmáčknete ho až ke stěnám pekáče.

Pečte čtvrt hodiny přikryté a potem stejnou dobu odkryté. Vyjměte z trouby a nechte chvíli odpočívat. Pak nakrájejte na šikmé plátky a podávejte s opékanými nebo šťouchanými bramborami.

Pozor: Při vaření rebarbory se vyhněte použití hliníkového nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a dostává se tak do zeleniny!