Vědci se zaměří na okolí Dukovan a Temelína. Bude nás zajímat zdraví i osobní pohoda lidí, říká garant výzkumu

27. duben 2023

Tak rozsáhlý výzkum zdraví ještě okolí dukovanské elektrárny nezažilo. Vědci chtějí oslovit řádově stovky lidí a získat od nich jinak nezjistitelné informace.

S kontaktováním obyvatel začnou s příchodem května. „V první fázi je oslovíme prostřednictvím webu a zpravodajů v několika vybraných obcích,“ říká jeden z garantů výzkumu Aleš Peřina z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (Syri).

Aleš Peřina

Chtějí získat údaje, které jinak nemá stát k dispozici. „Máme samozřejmě informace o diagnózách podle místa bydliště. Ale my chceme vědět víc, aby vše šlo dát do souvislostí,“ dodává. Dotazník se tak bude ptát na životní podmínky, na psychickou pohodu lidí, třeba i možnou úzkost z života v blízkosti elektráren. Proto věří, že lidé odpoví pravdivě.

Brněnští vědci se zdravím lidí z okolí obou elektráren zabývají dlouhodobě. Je to ale poprvé, kdy za nimi zamíří takto aktivně. Zdůrazňují, že výzkum je součástí vědecké práce, není to výraz nějakého nebezpečí. „Riziko je samozřejmě vždy. Ale právě proto musíme vědět vše podstatné, abychom se ho vyvarovali,“ míní Peřina.

Výzkumníci pro studii vybrali pět měst – v okolí Dukovan jsou to Ivančice, Jaroměřice na Rokytnou a Náměšť nad Oslavou, v okolí Temelína Protivín a Týn nad Vltavou. Nevadí jim však, když dotazníky vyplní i další obyvatelé z okolí.

Celkově by autoři chtěli získat vyplněné dotazníky od stovek oslovených. Informace pak pomohou při výběru směrů a cílů pro další bádání. První výsledky by mohly být v příštím roce, na ně pak naváže další práce.

Na jaké otázky budou lidé odpovídat a proč se na práci podílejí i experti ze zahraničí? A proč by měli být lidé ochotní odpovídat? Více v rozhovoru s Alešem Peřinou.

Spustit audio

Související