Večer s dechovou legendou: Václav Maňas

Rod Maňasů patří v lidové muzice mezi legendy. Václav Maňas, dlouho nosící přídomek mladší, oslavil koncem loňského roku 80. narozeniny. Ve zlínském studiu Českého rozhlasu mluvil s autory pořadu o učení, o životě s dechovkou a došla řeč i na známého tatínka a strýce.

Dědeček Václava Maňase svého času prodal část hospodářství, aby svým muzikantům mohl koupit nástroje. Tak vznikla Maňasova kapela a rod, který se proslavil nejen hráčsky, ale zejména autorsky. Václav Maňas je klarinetista a hlavně saxofonista. Jeho srdce tak tíhlo zejména k jazzu. Hrál mimo jiné v orchestru Československé televize pod vedením Václava Zahradníka. V pořadu Večer s dechovou legendou Maňas zavzpomínal, jak v Praze bydlel 9 let na „svobodárně“ a když už to doma na Moravě hrozilo rozvodem, vrátil se.

Doma spojil své umění zejména s učením a také s hráčskou činností v orchestru Fatry Napajedla. Všude, kde hrál, hrál hlavně jazz. Ač si jeho jméno spojujeme hlavně s dechovou hudbu, tak se svěřil, že v dechovce vlastně vůbec nehrál. Přesto, že napsal spoustu úspěšných dechovkových hitů.

autoři: Jiří Kokmotos , Vít Němeček
Spustit audio

Související