Večer s dechovou legendou: kapelník Šohajky Vojtěch Ducháček

12. červenec 2023

Do studia zavítala další legenda moravské lidové písně – kapelník, který je roky spojený s dechovou hudbou Šohajka, Vojta Ducháček. Zpěvák, křídlovák a schopný organizátor dlouhá léta připravuje dechovkové pořady na festivalu ve Strážnici, kde v Národním ústavu lidové kultury také pracoval.

Vojtěch Ducháček založil kapelu před více jak 40 lety, když odešel z Bojanů. Šla s ním i jeho manželka, dnes zpěvačka Šohajky Jožina Ducháčková. Že láska k lidové písničce spojuje, dokazuje i fakt, že Ducháčkovi jsou spolu už přes půl století.

Zpívat ho nutily starší sestry, když večer společně vytvářeli dětský sbor. Do hudebních kurzů na trumpetu zapsala Vojtu právě jeho sestra. Dokonce už na základní škole vedl svou první dětskou dechovku.

Po vyučení zámečníkem musel na dva roky na vojnu. Ale i v Janovicích nad Úhlavou založil kapelu, která podle něj hrála víc než Ústřední hudba, protože v té době nebyla v zapadlém šumavské městečku jiná zábava. A taky to byla vzpruha pro vojáky, kteří základní službu nastoupili v podivné době, v říjnu 1968.

Poté hrál se zmíněnými Bojany a v roce 1982 se Ducháčkovi naplno rozjela hudební kariéra coby kapelníka nově založené Šohajky. Zde kromě křídlovky i zpíval, protože nebyl k dispozici žádný zpěvák.

Kapela za 40 let existence reprezentovala moravskou lidovku na všech možných soutěžích a v zahraničí – oblíbená je zejména v Belgii a Nizozemí. Třeba i díky jejich hitu a znělce zároveň. Píseň Šohajka je jedinou písní, kterou Ducháček sám napsal. Sice je znělkou kapely, ale sám pak usoudil, že na psaní jsou na Moravě i lepší autoři.

O nich, ale i o dalších legendách, se kterými se potkal za svou muzikantkou kariéru, mluvil s Vítem Němečkem a Jiřím Kokmotosem v pořadu Večer s dechovou legendou. Poslechněte si záznam pořadu a dozvíte se, že Vojtěch je také gurmán a prozradí recept na výborný tatarák!

autoři: Jiří Kokmotos , Vít Němeček
Spustit audio

Související