Večer s dechovou legendou: Vojtěch Horký

Muziku a myslivost má bývalý kapelník Stříbrňanky v genech. V jeho rodině se zpívalo z obou stran a Vojtův tatínek byl vášnivý myslivec. Svou muzikantskou dráhu začínal na pohřbech, které se v Moravském Písku bez dechovky neobešly.

První větší akcí pak byl 1. máj. Kvůli Vojtěchovi se tehdy hrály jen 4 skladby: „Uměl jsem tehdy jen čtyři veselé pochody – Andulko šafářova, Šly panenky silnicí, Mužně vpřed a Galán. To jsme hráli z Moravského Písku až do Bzence furt dokola kvůli mně,“ vypráví.

Postupem času se otrkal a dostal se do řady dechovek z okolí Moravského Písku, mnohdy i náhodou. „Já jsem měl štěstí v životě na lidi,“ říká. A tak i náhoda tomu chtěla, že se zakoukal do zpěvačky Stříbrňanky. S paní Martou už je tak 49 let a teď už vedou k muzice i vnoučata.

V pořadu Večer s Dechovou legendou došla řeč i na další významné okamžiky života Vojty Horkého a také na Stříbrňanku i její největší hit Zahrada Moravy.

Jak skloubil život rodinný s kapelou a jak těžké bylo kapelu předat mladší generaci? Má současnému kapelníkovi a zároveň jeho synovi tendenci mluvit do vedení? I to si poslechněte v záznamu pořadu.

autoři: Jiří Kokmotos , Vít Němeček
Spustit audio

Související