Večer s dechovou legendou: Antonín Pavluš, zakladatel Mistříňanky

Mistříňanka – jméno kapely, kterou zná snad každý. Moravská legenda slaví letos 55 let od svého vzniku. Její zakladatel Antonín Pavluš v tomto roce oslavil 75. narozeniny, a tak si ho tvůrci pořadu pozvali k mikrofonu.

Antonín Pavluš založil jednu z nejvýznamnějších kapel na Moravě. Jeho Mistříňanka byla dokonce první moravskou kapelou, která vyhrála soutěž Zlatá křídlovka. Tehdy šlo o tak prestižní soutěž, že po návratu z Českých Budějovic vítal Mistříňanku doma rozhlas a přes tisícovku lidí. Antonín Pavluš vzpomínal v pořadu Večer s dechovou legendou na to, že to byl pocit, jako když dnes přijíždí olympijští vítězové.

„Muzika mně vzala život normálního člověka. Kdybych se narodil znovu tak bych zase hrál, ale už bych nedělal kapelníka,“ bilancuje Pavluš. Úspěch Mistříňanky byl daný sveřepostí a ctižádostí jejího kapelníka.

Pavluš je původním povoláním důlní elektrikář, rodiče totiž nechtěli, aby se věnoval hudbě. „Muzikanti to jsou robaři a lumpi,“ říkávala mu maminka. Odříkaného chleba největší krajíc – a tak stará paní Pavlušová založila muzikantský klan.

Kolik muzikantů nese příjmení Pavluš? A jak vznikla písnička Mamko, vám? Uslyšíte v záznamu pořadu Večer s dechovou legendou.

autoři: Jiří Kokmotos , Vít Němeček
Spustit audio

Související