Večer s dechovou legendou: sourozenci Baťkovi. „Písničky se snažíme vyprávět,“ říká Boženka se Zdeňkem

Sourozence Baťkovy mají za vzor nejedni muzikanti, zejména ti z Podluží. Spolu poprvé zpívali, když Zdeňkovi bylo 10 roků a Božence pouhých 6 let. Od té doby to táhnou spolu – neskutečných pět dekád.

V dnešní době si je lidé spojují s dechovou hudbou, hlavně s Kumpanovými muzikanty, se kterými vystupují přes 20 let. Začínali s cimbálkou, kterou má ale Zdeněk Baťka o trochu radši než dechovku: „U dechovky se člověk přeci jen musí víc řídit kapelou, při cimbálce si můžete frázi natáhnout a je to celé takové svobodnější.“

Čtěte také

Receptem na úspěšný zpěv je podle Boženy zejména snaha co nejvíc procítit písničku, než ji jen technicky dobře odzpívat. A tak se její děj snažit vyprávět.

Božena Baťková pracuje jako sestra v gynekologické ambulanci, Zdeněk je vyučený automechanik. Tak se živil asi jen tři roky, pak chvíli pracoval na dole a na poště. Dnes už se ale věnuje jiné práci a automechanika už radši vůbec nedělá – prý by nevyměnil u auta ani olej, dodává s úsměvem.

Muziku mají oba jako koníček, který je nesmírně těší. Dokládá to i vysoký počet písniček, které Zdeněk Baťka napsal. V pořadu Večer s dechovou legendou se snažili moderátoři s hosty dopočítat, kolik jich vlastně je. Jak se jim to povedlo? To si poslechněte v záznamu pořadu.

autoři: Jiří Kokmotos , Vít Němeček
Spustit audio

Související