Juráčkovci a Lanžhotčanka. Večer s dechovou legendou přivítal Antonína Hakalu a Emila Hrubého

Jestli nějaká kapela nechala stopu snad v každé moravské dechovce, pak jsou to Juráčkovci. Jejich písničky se dodnes hrají, lidé na jejich účinkování vzpomínají i po desítkách let. Kapela se sice rozpadla už počátkem 90. let, ale dodnes je považována za klenot mezi dechovkami. Navazuje na ni Lanžhotčanka.

Poslední žijící kapelník „Juráčků“ Antonín Hakala a současný kapelník Lanžhotčanky Emil Hrubý se sešli ve studiu Českého rozhlasu Brno. Jak Juráčkovce, tak Lanžhotčanku pojí svébytný hudební styl a také to, že jsou schopni hrát na dechovku mnoho „gulovek“ – tedy písniček z koule čili z hlavy.

Úspěch kapel mají na svědomí zejména jejich výrazní členové. Antonín Hakala ve vysílání zavzpomínal na podlužácké legendy Františka Juráčka, ale i Metoděje „Metyna“ Prajku.

Jeho mladší souputník Emil Hrubý pak vzpomínal, jak Lanžhotčanka dobyla svět, když moravskou lidovku vyvezla sedmkrát do Ameriky, dvakrát do Kanady a dostali se i na hraní s Felixem Slováčkem do Petrohradu.

V zahraničí kromě reprezentace jižní Moravy nebyla ani nouze o zážitky. „V Chicagu jsme přišli do hospody a první člověk, který seděl u stolu, nebyl nějaký Američan, ale pán z Lanžhota,“ vypráví Hrubý.

Poslechněte si poutavé povídání obou kapelníků plné historek a neuvěřitelných vzpomínek. Podělili se o ně v dalším vydání pořadu Večer s dechovou legendou. 

autoři: Jiří Kokmotos , Vít Němeček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.