Vánoční štola

S pondělními recepty se hlásíme z jedné z brněnských pekáren. Recept pro nás připravila blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek.

Na Vánoční štolu podlé Maryny Matuszek budete potřebovat (asi 50 ks miništol):

  • 120 g zlatých rozinek
  • 8 lžic rumu
  • 200 g blanšírovaných mandlí
  • 25 g kandované pomerančové kůry
  • 25 g kandované citronové kůry
  • 250 g hladké mouky
  • 3 g sušeného droždí
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g marcipánu
  • 200 g másla
  • sůl
  • moučkový cukr

Postup:

  1. Opláchneme rozinky, dáme je do uzavíratelné sklenice, přelijeme je rumem a necháme je marinovat aspoň 8 hodin.
  2. Mandle nasekáme nahrubo, odebereme z nich 50 gramů a ty promícháme s marinovanými rozinkami, pomerančovou a citronovou kůrou.
  3. Mléko malinko ohřejeme.
  4. Do vlažného mléka přidáme cukr a nadrobíme do něj droždí.
  5. Necháme kvásek nabobtnat.
  6. 150 g mouky prosejeme a smícháme ji se skořicí a špetkou soli.
  7. Přidáme kvásek a vypracujeme lepivé těsto.
  8. Necháme 30 minut odpočinout.
  9. Poté do těsta přidáme marcipán natrhaný na kousky, zbývající mouky a 100 změklého másla, na závěr pak rozinky s kandovaným ovocem.
  10. Těsto opět necháme v teple kynout, opět asi 30 minut.
  11. Z vykynutého těsta odkrajume lžící kousky velké asi jako vlašský ořech, každý kousek z jedné strany namočíme do mandlí, těch zbývajících, které jsme si nasekali nahrubo, a položíme na plech vyložený pečícím papírem mandlemi nahoru.
  12. Necháme asi 15 minut ještě kynout.
  13. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 12-15 minut.
  14. Rozpustíme si máslo a ihned po upečení jím potřeme miništoly.
  15. Necháme je vychladnout a poprášíme je moučkovým cukrem.