Vánoční štola
S pondělními recepty se hlásíme z jedné z brněnských pekáren. Recept pro nás připravila blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek.
Na Vánoční štolu podlé Maryny Matuszek budete potřebovat (asi 50 ks miništol):
- 120 g zlatých rozinek
- 8 lžic rumu
- 200 g blanšírovaných mandlí
- 25 g kandované pomerančové kůry
- 25 g kandované citronové kůry
- 250 g hladké mouky
- 3 g sušeného droždí
- 100 ml mléka
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička mleté skořice
- 100 g marcipánu
- 200 g másla
- sůl
- moučkový cukr
Postup:
- Opláchneme rozinky, dáme je do uzavíratelné sklenice, přelijeme je rumem a necháme je marinovat aspoň 8 hodin.
- Mandle nasekáme nahrubo, odebereme z nich 50 gramů a ty promícháme s marinovanými rozinkami, pomerančovou a citronovou kůrou.
- Mléko malinko ohřejeme.
- Do vlažného mléka přidáme cukr a nadrobíme do něj droždí.
- Necháme kvásek nabobtnat.
- 150 g mouky prosejeme a smícháme ji se skořicí a špetkou soli.
- Přidáme kvásek a vypracujeme lepivé těsto.
- Necháme 30 minut odpočinout.
- Poté do těsta přidáme marcipán natrhaný na kousky, zbývající mouky a 100 změklého másla, na závěr pak rozinky s kandovaným ovocem.
- Těsto opět necháme v teple kynout, opět asi 30 minut.
- Z vykynutého těsta odkrajume lžící kousky velké asi jako vlašský ořech, každý kousek z jedné strany namočíme do mandlí, těch zbývajících, které jsme si nasekali nahrubo, a položíme na plech vyložený pečícím papírem mandlemi nahoru.
- Necháme asi 15 minut ještě kynout.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 12-15 minut.
- Rozpustíme si máslo a ihned po upečení jím potřeme miništoly.
- Necháme je vychladnout a poprášíme je moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka