Vánoční drobení s krůtou
Lenka Durďáková, tajemnice Regionu Slovácko, zná tenhle recept od babičky svého manžela, která jej dodnes připravuje pro celou rodinu "na Štěpána". Recept můžete najít také v knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II od Marty Kondrové. Letos ji vydal Region Slovácko v Uherském Hradišti.
Budete potřebovat:
drobení:
180 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
krůta:
krůtí stehna a ořez
kořenová zelenina
cibule
2 stroužky česneku
bobkový list
nové koření
černý pepř celý
150 g anglické slaniny
kousek másla
sůl, mletý pepř
Postup:
Drobení:
1. Vypracujeme těsto, dle potřeby podsypáváme moukou.
2. Necháme odpočinout a strouháme na hrubém struhadle.
3. Drobení poté necháme usušit.
4. Poté buď rovnou zaváříme v osolené vodě, nebo uschováme na pozdější použití.
Krůta:
1. Naporcovaná stehna spolu s ořezem, cibulí, česnekem a zeleninou a koření vložíme do vody, osolíme a uvaříme.
2. Na pekáček potom dáme obrané maso z vývaru, osolíme, opepříme a na každý kousek masa dáme trochu másla a poklademe plátky anglické slaniny.
3. Podlijeme trochou vývaru, zasypeme drobením a upečeme.
4. Místo krůtího masa můžeme použít i kuřecí.
5. Také je možné nejprve částečně upéct maso, poté přidat drobení a podlít vývarem z drůbeže.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.