V brněnském CEITECu pracují na vývoji bezdrátového neurostimulátoru. Dobíjet ho má světlo

Novou metodu neurostimulace vyvíjí vědci z brněnské instituce CEITEC VUT. Implantát, který by se pacientovi nanesl na nerv, by se dobíjel pomocí světla. To totiž podle zjištění výzkumníků dokáže dobře pronikat tkáněmi. Takový stimulátor by mohl usnadnit třeba léčbu epilepsie nebo Crohnovy choroby.

„Pod mikroskopem si dáme naše měřící elektrody. Když si spustíme světlo, osvítíme tu součástku, a potom pomocí speciální techniky jsme schopni si zobrazit ten elektrický impuls,“ vysvětluje Marie Jakešová, členka výzkumného týmu, jak samotné testování součástek v laboratoři vypadá.

„Co my vytváříme, jsou ty součástky, které jsou schopné přenést světlo na elektrickou energii, a to děláme pomocí takzvaných fotovoltaických článků. Všechny ty naše součástky jsou někde mezi třemi až pěti mikrometry tlusté, což je přibližně tak jedna desetina normálního lidského vlasu. Na ně potom nanášíme tenké vrstvy kovů a polovodičů, abychom vytvořili samotné elektronické součástky,“ dodává Jakešová. Ty se pak nanesou přímo na lidský nerv. Stimulovat si takový implantát bude člověk sám, třeba pomocí laseru. 

„Celá naše technologie funguje tím způsobem, že přenášíme energii pomocí světla. Jsou některé vlnové délky, které jsou schopné proniknout skrz tkáň. Konkrétně to je červené nebo infračervené světlo,“ přibližuje vedoucí výzkumu Eric Glowacki. Díky této metodě by zavedení implantátu bylo jediným chirurgickým zásahem do těla pacienta.

„Největší neduh stávajících technologií je, že je potřeba implantovat i baterku. A pak pravidelně je potřeba tu baterii chirurgicky vyměnit. Proto to chceme zjednodušit a úplně nahradit baterku tím, že budeme přímo stimulovat pomocí světla. A to hodně zjednoduší ten chirurgický zákrok pro pacienta.“

Implantát by mohl pomáhat třeba pacientům s Crohnovou chorobou nebo epilepsií. „Pro léčení epilepsie je naše technologie vhodná, protože pacient si může dávkovat tu stimulaci sám. My si to představujeme tak, že jakmile bude mít pacient pocit, že záchvat nastane, tak si může přímo nastimulovat stimulátor a záchvatu zabránit.“

Zatím jsou výzkumníci ve fázi experimentálního testování. Do lidského těla by se neurostimulátor mohl dostat až za několik let.

autor: Barbora Kroutilíková
Spustit audio

Související