Zbaví vodu zbytků léčiv nebo pesticidů. Brněnští vědci si za vynález odnášejí zlatou medaili

Brněnští vědci představili na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu vynález na důkladnější čištění odpadní vody. Pomocí plazmatu dezinfikuje zbytky chemikálií a hubí bakterie. Zařízení CaviPlasma si od poroty odneslo zlatou medaili v jedné ze soutěžních kategorií. V dalších letech by díky němu mohly čističky odpadních vod lépe odbourávat třeba zbytky léků, hormonů nebo pesticidů.

Zařízení CaviPlasma získalo na Mezinárodním strojírenském veletrhu zlatou medaili za inovaci

Zmáčknout zelené tlačítko, stroj se pomalu rozjíždí a vy se díváte do zúžených skleněných trubek, kde už se rozsvěcuje světlo. „To fialové světlo je ta plazma. Máme potrubí, které se zužuje, získáváme snížení tlaku, tím nám vzniká kavitace, do které je potom pouštěná studená plazma,“ vysvětluje Filip Lunda z Vysokého učení technického v Brně princip čištění, který se v přístroji odehrává.

Kavitace je zjednodušeně řečeno proces, při kterém se uvnitř kapalin vytváří plynové bubliny, které se postupně bortí do sebe a rázovou vlnou pak ničí vše okolo. Tím je voda dezinfikována.

„Dokážeme čistit mikro polutanty – například sinice, antibiotika, antidepresiva, další léčiva, která unikají do vod. V budoucnu se to pravděpodobně pomocí nějakých zákonů bude chtít čistit. A tady toto zařízení k tomu slouží.

Technologii, na které spolupracovali také vědci z Masarykovy univerzity a Akademie věd, si už nechali patentovat. Momentálně přístroj dokáže vyčistit desítky metrů krychlových vody za hodinu. „V budoucnu se doufá, že by ty objemy mohly být ještě větší, aby se to dalo využít v reálném světě,“ pokračuje Lunda.

Podle Vysokého učení technického je ale pro využití v praxi zásadní, že princip funguje v malém i velkém měřítku. Proto už univerzita hledá investory, kteří by uvedli vynález na trh.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související