Odborníci z Vysokého učení technického testují novou metodu odstraňování léčiv z vody

Na první pohled nenápadný oranžový písek, na ten druhý ale velký pomocník při čištění vody. Vědci z Vysokého učení technického v Brně testují nový typ materiálu, který by dokázal z vody odstraňovat zbytky léčiv. Doposud se látka používala k likvidaci kovů. Teď by filtry mohly mít dvojí použití. Podle vědců by se tak mohla o něco zlevnit výsledná úprava vody.

„Odměřím si určité množství toho materiálu, které potom nasypu do litrové kádinky.“ Daniela Lukášová se v laboratoři Fakulty stavební připravuje na jeden z pokusů. Do kádinky sype krystalky oranžového písku. Jejich základem je oxid železitý. Celou směs pak zalije pitnou vodou, která obsahuje předem zvolené množství určitých typů léčiv.

„Jsou to léčiva, která každý zná. Je to ibuprofen, diklofenak, paracetamol a ještě je tam naproxen.“ Voda v kádince nepatrně šumí. To je jediný znak toho, že se něco děje. Oranžové krystalky na sebe postupně vážou neviditelné zbytky léků na bolest. Stejně dobře umí materiál zachytit také kovy. Právě toho by mohli využít provozovatelé při úpravě pitné vody.

Podle Lukášové by tak provozovatelé mohli ušetřit za nákup speciálních filtrů na odstraňování léčiv. Použít by mohli jednoduše to, co už mají. První výsledky testů ale ukazují, že filtry na kovy jsou o něco méně účinné. Působí jenom ve chvíli, kdy voda obsahuje velmi nízké koncentrace léků. V českých podmínkách by to ale nemusel být zase až takový problém.

„V České republice už byl někdy v roce 2009 zahájen výzkum, dělal ho Státní zdravotní ústav. Zjistilo se, že koncentrace nejsou tak vysoké. Bavíme se o nanogramech na litr,“ říká vedoucí výzkumu Renata Biela.

Škodlivost pro živočichy

Zbytky léčiv v podzemních a nadzemních vodách škodí především okolnímu prostředí. „Koncentrace léčiv, ať už to jsou protizánětlivá léčiva nebo estrogeny, hormony z antikoncepcí a podobně, tak mohou ublížit živočichům tím, že se pak třeba nemohou rozmnožovat. Takže ono na tu vodní biotu, na toho živočicha to může mít nějaký vliv. Ale na člověka, na lidský organismus to zatím dokázáno nebylo,“ vysvětluje Lukášová.

Každý zdroj vody obsahuje jiné množství léků. Vědci by proto filtry postupně rádi otestovali přímo v úpravnách. Teprve tam by se ukázalo, jestli zvládne materiál čistit vodu stejně kvalitně jako filtry zaměřené speciálně na léčiva.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související