Příspěvek na balenou vodu. Břeclavské vodárny zjišťují, co může za špatnou vodu u Pohořelic

Obyvatele osmi obcí na Pohořelicku trápí problémy s pitnou vodou. Obsahuje zvýšené množství dusičnanů. Podle hygieniků ji nemají pít zejména malé děti a těhotné ženy. Břeclavské vodárny odhalily kolísající kvalitu vody při rozborech v červnu. Od té doby zjišťují, jak se škodliviny zřejmě z okolních polí do potrubí dostávají. Matkám s dětmi tak firma alespoň částečně proplácí náklady na nákup balených vod.

„Kupujeme balenou vodu. Já jsem kojící, takže i sobě. I staršímu dítěti vodu z kohoutku nedávám, i když říkají, že je to do tří let a starší ji pít můžou. Ale pijeme teď jen balenou vodu,“ říká jedna z obyvatelek Vranovic. Od vodáren už příspěvek na nákup vody dostala.

„Vychází to osm stovek měsíčně. Posílají to čtvrtletně. Ale je to za vodu pro tři lidi, zdá se mi to trochu málo,“ říká žena.

Balená voda

To sousedky v nedalekých Přibicích o příspěvek nežádaly. „Akorát papírování, nežádala jsem o to. Ale balenou vodu kupujeme. Dřív jsme byli zvyklí si normálně z kohoutkové vody udělat sirup, teď už ne,“ popisuje svou zkušenost jedna z obyvatelek.

Externí viník

Vodovody a kanalizace Břeclav evidují několik desítek zájemců o formu finanční pomoci. Vyplatily už lidem nejméně sto tisíc korun. A firma to podle její mluvčí Elišky Windové bude dělat dál, dokud nepřijde na zdroj znečištění vrtu v polích u Nové Vsi. „Viník je nejspíše externí, protože společnost VAK Břeclav se o vrt vždy starala velmi dobře. V současné chvíli budeme provádět kontrolní vrty, abychom zjistili směr, kterým se máme vydat, abychom identifikovali viníka znečištění,“ nastiňuje mluvčí další postup.

Problém se týká osmi obcí. Především Pasohlávek, Ivaně, Vlasatic a dvou místních částí Pohořelic, tedy Nové Vsi a Velkého Dvora. Tam množství dusičnanů v kohoutkové vodě dlouhodobě překračuje povolený limit. Jinde se situace zlepšila. „Pro Vranovice, Přibice, Pouzdřany a Strachotín je voda z Nové Vsi smíchávána ve vodojemu Pouzdřany s vodou ze Zaječí a v těchto obcích ta hodnota klesla někde přes 20 miligramů na litr,“ vysvětluje Windová.

Zhoršená kvalita vody

Aby vodárny mohly pitnou vodu i ve zhoršené kvalitě do obcí dodávat, požádaly hygieniky o zmírnění limitů. Z původního maxima 50 mg/l na 80 mg/l. Hygienici to za stanovení několika podmínek dovolili. Některým starostům se to nelíbí. Jak upozornil Břeclavský deník, rozčílený dopis na vodárny napsalo vedení Vranovic. Zveřejnilo ho na webu, včetně odpovědi šéfa vodáren.

Zmírnění limitu se diví i v Přibicích. „Přijde mi to jako takový kočkopes. Když něco nezvládneme udělat, tak napíšeme, že je to dobré a bereme to, jako že jsme to zvládli. Navíc vodárny nám samy od sebe nic nepošlou a informace nezveřejňují na webu, takže lidé neví, jak aktuální rozbory vychází. Musíme si o ty informace žádat,“ zlobí se nezávislý starosta Přibic Miroslav Effenberger.

Upozornění hygieniků

Krajští hygienici upozorňují, že stanovení výjimky je jen nástrojem, jak lépe zajistit nápravu a ne snaha o vyvléknutí se z řešení problému. „Chápu, že to tak může vypadat, ale to jen na první pohled. Jde o neinformovanou představu. Není smyslem vydávat rozhodnutí o mírnějším hygienickém limitu proto, aby se provozovatel vymanil z nějaké právní povinnosti. Je to jen jeden z bodů toho rozhodnutí. Celý nástroj této výjimky je postaven na tom, že se nějakým právním aktem musí uložit nápravná opatření včetně lhůt a sledovat, jak se tato opatření provádí včetně jejich finančních nákladů. A to, že je tam stanovaný maximální limit je jen jeden z těch aspektů, ty naměřené hodnoty navíc nejsou na maximální hodnotě, ale pohybují se kolem těch padesáti miligramů,“ objasňuje ředitel odboru hygieny obecné a komunální jihomoravské hygienické stanice Miroslav Staněk.

Podle hygieniků dospělému člověku ani starším dětem při občasném pití vody z kohoutku zdravotní problémy nehrozí. Vydaná výjimka platí do půlky roku 2024. Do té doby musí vodárny odhalit zdroj kontaminace. Pokud se nepodaří zdroj vody u Nové Vsi vyčistit, je možné, že vodárny vrt zavřou a najdou v okolí jiný, náhradní. 

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související