V brněnské Úrazové nemocnici operují kyčelní klouby pomocí počítače

11. listopad 2005

Tým lékařů brněnské Úrazové nemocnice ve čtvrtek provedl unikátní operaci kyčelního kloubu pomocí počítačové navigace. Přínosem je větší hybnost pacienta a také delší životnost kloubu. Nová metoda už byla vyzkoušena v zahraničí.

Počítačová navigace byla při operacích kyčelního kloubu využívána už dříve. Netýkala se ale všech částí. "Nyní jde o navigaci kompletní," říká jeden z operujících a současně ředitel Úrazové nemocnice Miloš Janeček. V počítači je speciální software, který nasbíral data z tisíců pacientů a z toho byla stanovena ideální situace, jak by měl kyčelní kloub vypadat. Nasbírané údaje u konkrétního pacienta jsou poté porovnávány s uloženými daty v počítači.

Úrazová nemocnice v Brně je první, která novou metodu v České republice vyzkoušela. Jak ale zdůraznil ředitel Miloš Janeček, s úspěchem už byla použita v Německu, kde ji také vyvinuli. Nový způsob operace kyčelního kloubu je velkým přínosem pro operujícího. V dobrém by ho měl pocítit ale i pacient. "Mělo by se to projevit mimo jiné tím, že se zvýší rozsah pohybu. A samozřejmě správně uložená endoprotéza zvýší i svoji životnost, menší otěr a tím pádem je pacient podstatně déle bez potíží a bez nutnosti eventuelní reoperace.

Celá operace trvala sedmdesát pět minut. Ředitel Úrazové nemocnice v Brně Miloš Janeček byl s průběhem spokojen. Jak zdůraznil, v jejich zařízení se ročně uskuteční kolem dvou set operací kyčelního kloubu a počet lidí, kteří se zákroku musí podrobit, narůstá. Není to jen vlivem stárnutí populace, ale i v důsledku úrazů. A právě u mladých lidí je zachování co největší hybnosti důležité.

Spustit audio