Už můj táta byl ekolog, i když to slovo tenkrát ještě neexistovalo, říká ředitelka Lipky Hana Korvasová

28. duben 2023

Hostem Jany Kobylinské byla v Apetýtu Hana Korvasová – ekopedagožka, bioložka, ředitelka centra environmentální výchovy Lipka a také laureátka ekologických ocenění.

„Když jsem přemýšlela, jak jsem se dostala ke své profesi, tak jsem s překvapením zjistila, že v tom asi byla touha po uznání od mých spolužáků – hledala jsem něco, co by mi šlo, protože jsem nebyla dobrá ve sportu, ve zpěvu nebo v něčem jiném. Ale moje maminka pocházela ze sedlácké rodiny, měli hospodářství a věděla třeba, že bez hnoje pole nefunguje nebo že se musí šetřit vodou. Tatínek byl ze zahradnicko-učitelské rodiny. I když se to slovo tenkrát nepoužívalo, tak byl vlastně ekolog. Věděl, kde co roste a proč to tam roste. Ani jsem netušila, co všechno od nich umím, co do mě vložili,“ popisuje Korvasová.

Je laureátkou několika ocenění, jednou z nich je Cena Josefa Vavrouška: „Cenu jsem přijala s obrovskou pokorou. Ale když jsem se dozvěděla, že ji mám dostat, tak jsem z toho byla tak vyděšená, že jsem ji nejdřív chtěla odmítnout. Nemohla jsem se totiž smířit s tím, že současně se mnou na ni byli nominováni lidé, kterých jsem si moc vážila a měla jsem pocit, že jsou opravdoví hrdinové, protože dělají věci, kterých já bych nebyla schopná. Nakonec jsem si to přebrala tak, že je to cena pro Lipku a pro všechny moje spolupracovníky.“

Čtěte také

Hana Korvasová je nejen ředitelkou zařízení Lipka, ale má také na starost studenty, spolupráci s Dětským domovem ve Vranově u Brna a mnoho dalších aktivit. Když už si udělá volno, nejlépe se jí relaxuje v klidu přírody. „Ráda jezdím do krajiny, která je zdravá, plná života a kde široko daleko nevidím nic, co by ji ohrožovalo. Mám ráda Bílé Karpaty nebo Beskydy, za úplným klidem jezdím do Finska, na podzim do malé chatičky, kde vím, že týden nepotkám ani človíčka. Jenom se dívám na jezero, poslouchám šumění lesa – tam si opravdu odpočinu, nepotřebuji žádné velké atrakce. Bez přírody nemůžeme být, pořád si ještě spousta lidí neuvědomuje, jak jsou ekosystémy zásadní pro lidský život,“ podotýká ekoložka.

V čem si Hana Korvasová (ne)rozumí se svými studenty? Jaké projekty z oblasti ochrany přírody jsou pro nás a naši zemi podle ní užitečné? Na co se kdysi zeptala prezidenta a proč? To uslyšíte v Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související