Oáza uprostřed města. Zahrada U řeky v brněnské Kamenné ulici se návštěvníkům otevře v září

Ekocentrum Lipka v Kamenné ulici v Brně otevírá novou zahradu U řeky. Děti i dospělí se v ní učí jak hospodařit s vodou, jak vytvářet kompost a také relaxují.

Přírodní zahrady využívá centrum i pro takzvanou zahradní terapii, která pomáhá lidem s různými problémy nebo postiženími. Hlavním účelem zahrady je environmentální výchova o životním prostředí. Co všechno tu budoucí návštěvníci najdou, vysvětluje lektorka Dana Křivánková.

„Ukazujeme na malém prostoru, jak se i na malé zahradě mohou připravit stanoviště, která jsou v podstatě extrémní, která ve volné přírodě úplně vedle sebe nenajdete. Máme tu vlhké mokřady a jezírko, což tvoří stinný biotop a 5 metrů od něj úplně extrémní slunný teplý, suchý biotop. Můžete tady zpozorovat ještěrku, včely či další druhy hmyzu, které běžně ve městě nemají příliš mnoho potravy.“

Znojemští studenti v Zahrady u řeky zkoušeli vytloukání barev

„Nacházíme se uprostřed města a je to tady hotová oáza, jsme kousek od řeky a okolo máme vzrostlé stromy. A když není dopravní ruch, tak je to takový malý ráj,“ uzavírá Křivánková.

Zatím funguje zahrada U řeky ve zkušebním režimu. Pro veřejnost bude otevřená od letošního září.

Návštěvu už ale mají za sebou studenti znojemského gymnázia, kteří si vyzkoušeli, jak vytlouct barvy. V zahradě našli prý přes dvě desítky barev – různé odstíny fialové, oranžovou z vlaštovičníku, žlutou z pampelišek.

Spustit audio