Utopenci
Podle tohoto receptu připravuje Miroslav Kubík z Velkých Bílovic utopence už pěknou řádku let a všem chutnají. Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny a také trpělivost. Pustit se do nich totiž nemůžete dříve než po týdnu.
Budete potřebovat:
2 kg špekáčků
malá hlávka zelí
3 větší cibule
paprikové lusky (různých barev)
sladkokyselý nálev na okurky
zavařené feferonky (i s nálevem)
bobkový list
nové koření
barevný pepř
Postup:
1. Špekáčky oloupeme, podélně rozpůlíme a několikrát podélně nařízneme.
2. Papriku, zelí a cibuli nakrájíme na proužky.
3. Vezmeme pětilitrovou sklenici a na dno dáme trochu zelí a cibule.
4. Na tuto vrstvu rozložíme část špekáčků a po obvodu klademe papriku, zelí, cibuli feferonky a koření.
5. Takto pokračujeme, dokud nevyčerpáme všechny suroviny (barvu papriky střídáme) a každou vrstvu jemně přitlačíme.
6. Jakmile je láhev plná, zalijeme obsah nálevem, ke kterému přidáme nálev z feferonek.
7. Hrdlo lahve zaděláme alobalem.
8. Konzumujeme nejdříve za týden.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.