Upečte si domácí chleba

Vyzkoušejte recept od Marie Lekešové, autorky knihy Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku.

Na kvásek budeme potřebovat:
4 lžíce vlažné vody
1 lžíce cukru
4 lžíce hladké mouky
50 g kvasnic

Postup:
1. Kvásek necháme 15 minut vykynout a děláme těsto.

2. Do mísy přesejeme 600 g hladké mouky tmavší a 300 až 400 g mouky polohrubé.

3. Přidáme 4 malé lžičky soli a 4 malé lžičky kmínu, půl litru vlažné vody, kvásek a 2 menší uvařené studené a nastrouhané brambory.

4. Zamícháme a necháme tři čtvrtě hodiny v teple kynout. Pak uděláme bochánek a necháme ještě 15 minut odpočívat.

5. Pečeme asi hodinu v mírnější troubě a během pečení občas potíráme vlažnou vodou.

Čtěte také

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

zlenice.jpg

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...