Upečte si domácí chleba
Vyzkoušejte recept od Marie Lekešové, autorky knihy Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku.
Na kvásek budeme potřebovat:
4 lžíce vlažné vody
1 lžíce cukru
4 lžíce hladké mouky
50 g kvasnic
Postup:
1. Kvásek necháme 15 minut vykynout a děláme těsto.
2. Do mísy přesejeme 600 g hladké mouky tmavší a 300 až 400 g mouky polohrubé.
3. Přidáme 4 malé lžičky soli a 4 malé lžičky kmínu, půl litru vlažné vody, kvásek a 2 menší uvařené studené a nastrouhané brambory.
4. Zamícháme a necháme tři čtvrtě hodiny v teple kynout. Pak uděláme bochánek a necháme ještě 15 minut odpočívat.
5. Pečeme asi hodinu v mírnější troubě a během pečení občas potíráme vlažnou vodou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.