Upečte si domácí chleba

Vyzkoušejte recept od Marie Lekešové, autorky knihy Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku.

Na kvásek budeme potřebovat:
4 lžíce vlažné vody
1 lžíce cukru
4 lžíce hladké mouky
50 g kvasnic

Postup:
1. Kvásek necháme 15 minut vykynout a děláme těsto.

2. Do mísy přesejeme 600 g hladké mouky tmavší a 300 až 400 g mouky polohrubé.

3. Přidáme 4 malé lžičky soli a 4 malé lžičky kmínu, půl litru vlažné vody, kvásek a 2 menší uvařené studené a nastrouhané brambory.

4. Zamícháme a necháme tři čtvrtě hodiny v teple kynout. Pak uděláme bochánek a necháme ještě 15 minut odpočívat.

5. Pečeme asi hodinu v mírnější troubě a během pečení občas potíráme vlažnou vodou.

Čtěte také

autor: Zuzana Plíšková