Upečte si domácí chleba
Vyzkoušejte recept od Marie Lekešové, autorky knihy Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku.
Na kvásek budeme potřebovat:
4 lžíce vlažné vody
1 lžíce cukru
4 lžíce hladké mouky
50 g kvasnic
Postup:
1. Kvásek necháme 15 minut vykynout a děláme těsto.
2. Do mísy přesejeme 600 g hladké mouky tmavší a 300 až 400 g mouky polohrubé.
3. Přidáme 4 malé lžičky soli a 4 malé lžičky kmínu, půl litru vlažné vody, kvásek a 2 menší uvařené studené a nastrouhané brambory.
4. Zamícháme a necháme tři čtvrtě hodiny v teple kynout. Pak uděláme bochánek a necháme ještě 15 minut odpočívat.
5. Pečeme asi hodinu v mírnější troubě a během pečení občas potíráme vlažnou vodou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?