Tvarohový nákyp s ovocem

V dnešním receptu můžete využít letní ovoce ze zahrádky. Tvarohový nákypu lze ozdobit malinami, třešněmi či ostružinami. 

Budete potřebovat:

 

  • 250 g tvarohu
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 50 g másla
  • kůra z 1 citrónu
  • 7-8 lžic cukru
  • 2 lžíčky škrobové moučky
  • míchané ovoce (nejlépe rybíz, ostružiny a maliny)

 

  1. Máslo rozpustíme a necháme povychladnout.
  2. Tvaroh utřeme se žloutky, citrónovou kůrou, máslem, škrobem a 2 lžícemi cukru.
  3. K bílkům přidáme zbytek cukru a ušleháme tuhý lesklý sníh.
  4. Zlehka vmícháme do tvarohové směsi.
  5. Rozdělíme do vymazaných zapékacích mističek a ozdobíme ovocem.
  6. Dáme do rozpálené trouby (ideálně pod gril) a vyndáme, jakmile těsto začne lehce zlátnout.
  7. Podáváme teplé.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.